H&M och Stockholm Exergi återvinner värme i ny datorhall

(Pressmeddelande 17-07-10)
H&M tar ett viktigt steg för att minska klimatpåverkan från sin IT-användning genom att bygga en ny, stor datahall söder om Stockholm där Stockholm Exergi ska återvinna överskottsvärmen som fjärrvärme. När datacentret är helt utbyggt kommer värmen räcka till 2 500 moderna lägenheter, istället för att den fläktas bort och går till spillo.

H&M har varit med ända sedan starten av Öppen Fjärrvärme och återvunnit värme från ett annan datacenter i Stockholm sedan 2013. Genom det nya datacentret, som ska tas i drift september 2018, mångdubblar klädjätten sitt bidrag.

– IT är otroligt centralt för H&M och det är viktigt för oss att vara så hållbara som möjligt i allt vi gör. Det känns skönt att kunna återvinna värmen som blir över från våra datacenter, precis som när vi samlar in använda kläder för återvinning, säger Jan Lindin, chef för H&M:s datahallar.

Fullt utbyggd kommer H&M:s nya datacenter att ge ett värmeöverskott på cirka 1,4 MW, vilket ger runt 8,4 GWh värme per år. Det motsvarar värmebehovet för 2 500 moderna lägenheter.

Läs hela pressreleasen om H&Ms datahall här

Tidningen Ny Teknik uppmärksammade i juni samarbetet mellan H&M och Stockholm Exergi gällande värmeåtervinning från den nya datahallen.

Läs hela artikeln från Ny Teknik om H&Ms nya datahall här

 

Bild: Jonas Askergren